Wat is orthomoleculaire therapie?
De term ‘orthomoleculair’ is voor het eerst gebruikt door Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar. Het betekent goed / juist op molecuul niveau. De cellen in ons lichaam moeten op de juiste wijze functioneren. Pas dan zullen ook onze organen en ons lichaam op de juiste wijze kunnen functioneren.
Natuurlijke voedingsstoffen worden steeds meer betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Hierbij wordt ook duidelijk dat er naast de therapeutische effecten ook andere voordelen te behalen zijn. Het belangrijkste hierbij is het feit dat er veelal geen bijwerkingen zijn. Bij toepassen van deze geneeswijze wordt getracht een brug te slaan tussen de orthomoleculaire gezondheidszorg en de natuurgeneeskunde enerzijds én de reguliere geneeskunde anderzijds.
In onze huidige tijd wordt het steeds duidelijker dat voeding bij het verzorgen van je gezondheid een belangrijke rol speelt. Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt; het is namelijk ook alles waarmee we in contact zijn, dus ook datgene wat via onze zintuigen binnenkomt, en wat we voelen en denken.
Gezondheid is een kwestie van evenwicht, en speelt zich af te midden van voortdurende veranderingen binnen en buiten onszelf. Gezonde voeding is noodzakelijk voor een goede gezondheid, maar omdat we allemaal verschillend en uniek zijn hebben we behoefte aan persoonlijke voeding. Vooral hoe we verteren bepaalt welke voeding voor ons persoonlijk geschikt is.
In de Orthomoleculaire Geneeskunde staat centraal hoe voeding zich verhoudt tot het menselijk lichaam.
Aanpak van ziekte dient zich te concentreren op het wegnemen van basisoorzaken en niet op het doen verdwijnen van symptomen.
Orthomoleculaire Geneeskunde is zo’n beetje de meest hoopvolle ontwikkeling in de huidige gezondheidszorg.
Orthomoleculaire substanties zijn buitengewoon veilig en bieden ongekende therapeutische en therapie-ondersteunende mogelijkheden.
Tijdens mijn studie medische biologie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en later tijdens mijn promotieonderzoek is het mij duidelijk geworden dat voeding een belangrijke invloed heeft op de gezondheid van mens en dier. Met bepaalde voeding kun je de biochemische en ook de hormonale processen in de cellen van je lichaam beïnvloeden. Dit bewustzijn heeft mij er in 2011 toe gebracht om orthomoleculaire geneeskunde te studeren aan het FIOW (Faché Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen) te Laarne in België.
In 2014 ben ik afgestudeerd als orthomoleculair nutritionist en ben ik therapeut lid van MBOG. Sindsdien help ik mensen met (chronische) gezondheidsklachten en adviseer ik de juiste voeding eventueel aangevuld met kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen.